AKO SOM PIEKLA MEDOVNÍČKY
Ako som piekla medovníčky s RWE Gas Sk
http://www.rwegas.sk/wps/_shareddoc/adyho-medovnicky/index.html
Keď mám povedať pravdu, nezlákal ma Modrý plyn, to skôr Ady Hajdu, ktorý patrí medzi mojich obľúbených hercov. Tak som začala podľa jeho návodu vaľkať, piecť a nakoniec som aj vyzdobila srdiečko s lentilkami (aspoň si myslím, že to boli lentilky). Dopadlo to nad očakávanie dobre a tak som si pomyslela, že keď je tam aj recept na pravé vianočné medovníčky, tak ho vyskúšam. Mám už dosť rokov a skúseností na to, aby som vedela, že nie všetko sa podarí, tak som sa z opatrnosti, tej nikdy nie je dosť, rozhodla upiecť to z polovičnej dávky. Poctivo som vydelila všetko dvomi a dala sa do prípravy. Už keď som pridala k múke, cukru a ostatným suchým prísadám med a vajcia, začala som mať pochybnosti. Bolo to nejaké riedke, ale myslela som si, že cesto ešte nejako vypracujem. Nepodarilo sa, stále to bolo na môj vkus nejaké riedke. Pristúpila som k ďalšiemu kroku – dať cesto do mikroténového sáčku a nechať odležať. Horko ťažko som to tam napchala a dala do chladničky, snáď to po nejakých hodinách v chlade stuhne, aby som ho mohla vyvaľkať, vykrojiť z toho medovníčky a dať piecť. Medzitým som však už obvolala pár známych, či majú skúsenosti s takým cestom. Bezvýsledne, nikto nič podobné nerobil.
Na druhý deň som s očakávaním otvorila chladničku, ale zázrak sa nekonal. Cesto stále riedke, prilepené na fóliu. Čo s ním? Vyhodiť je ho škoda, veď som tam dala 200 g medu, tri vajcia, o múke a cukru a koreninách ani nehovorím. Tak som vzala plech, vystlala ho papierom na pečenie a snažila som sa zo všetkých síl preniesť cesto zo sáčku na plech. Veľa toho nebolo, ledva som ho rozotrela na spodok plechu, väčšia časť ostala na fólii, nehovoriac už o mojich prstoch (tie som občas pooblizovala, ale potom som si umyla ruky, nemajte strach). Po desiatich minútach pečenia sa perník aspoň trochu nadvihol a je celkom dobrý a hlavne chutný. Tak si ho môžem potajomky dať ku káve, keď budem sama, aby som sa neznemožnila pred ostatnými. Ale vlastne ja som sama, tak nemusím mať z toho takú traumu. A keď prídu deti ponúknem ich medovníčkami, ktoré som piekla ešte 1. decembra, podľa osvedčeného receptu, čo už pečiem dobrých pár rokov.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.